De ce devin anvelopele maro - fenomenul Tire Blooming

Am observat la setul meu de anvelope Continental , cumparat in primavara aceasta, ca au devenit maro si am facut un research pentru a verifica daca raman fara anvelope in iarna asta.

Daca ai ajuns pe acest articol inseamna ca si tu ai observat ca anvelopele tale au capatat o culoare maro si esti usor nelistit daca o fi de bine sau de rau. Ca sa sumarizez, este un fenomen absolut normal si vom afla de ce in urmatoarele randuri.

De ce devin anvelopele maro?

De ce devin anvelopele maro

 

Peretii anvelopelor capata o culoare maro datorita unui element adaugat in cauciuc , care se numeste antiozonan. Rolul acestuia este de a preveni uscarea si craparea prematura a anvelopelor.Este un proces continuu ce poarta denumirea de Tire Blooming, si poate fi tinut sub control prin curatarea periodica a anvelopelor.

Fiecare anvelopa este predispusa la acest proces insa depinde de tipul de cauciuc din care este creata, cat de mult este rulata(cu cat este mai putin folosita se va intampla mai frecvent) , tipul de anvelopa, etc.

Explicatia stiintifica pentru care are loc acest proces este ca , in timp, antiozonantul iese usor prin stratul de cauciuc , iar la contactul cu aerul acesta oxideaza, lasand acea culoare ca de praf maroniu.
Structura cauciucului este creata in asa fel incat ii permite acestui element sa iasa la suprafata si sa creeze un strat protector continuu, protejand nu doar impotriva oxidarii ci si impotriva razelor UV.

Practic e ca un strat extra de acoperire care se oxideaza pentru ca acea oxidare sa nu ajunga direct pe cauciuc. Acest proces face posibil ca unii producatori sa creeze anvelope care au o durata de viata de pana la 10 ani.

Se mai pot curata anvelopele? Bineinteles, aplicand periodic urmatorii pasi:

1.Cu ajutorul unei perii indepartati noroiul/praful de pe jante si anvelope.
2.Clatiti putin anvelopa cu apa pentru a fi pregatita pentru urmatorul pas.
3.Aplicam pe anvelope si lasam sa actioneze cateva minute o solutie pentru curatarea anvelopelor ori o solutie home-made creata prin adaugarea a catorva picaturi de detergent de vase in 2-3 litri de apa.
Evitati sa aplicati solutia si pe jante daca nu este recomandat altfel pe ambalaj.
4.Cu o perie pentru anvelope curatati cu grija peretii anvelopelor.Peria nu trebuie sa fie foarte rigida, si in niciun caz nu folositi o perie de sarma!
5.Clatiti anvelopa cu apa, ideal apa sub presiune.
6.Repetati procesul de la punctul 3 in jos daca este necesar.

In concluzie, antiozonantul nu este un dusman care decoloreaza cauciucul, ba dimpotriva, mareste durata de viata a anvelopelor si scade gradul de degradare a cauciucului din cauza oxidarii.
Singurul inconvenient este aspectul sters al anvelopelor.
Pentru a ii reda aspectul de negru si nou este recomandata curatarea lor saptamanal , insa nu este nicio problema, in afara de aspectul estetic , daca o veti face doar o data pe luna sau la cateva luni.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stii bancul cu...? Aproape toate bancurile sunt aici

Orar clasele 9,10 si 11 Stiinte ale naturii

Despre Transpiblock - pareri dupa doua saptamani de folosire